2010. április 1., csütörtök

El nem készült képek tárháza

Ez az a bejegyzés, ami tetszőleges hosszúságú lehetne, sőt minden bizonnyal akár egy önálló blog is megélhetne a témából - már persze ha eltekintünk attól, hogy a szöveg mellett azok a bizonyos el nem készült fotók biankó fantomképei sorjáznának csupán az oldalon.

A sokat idézett – már-már közhely szintjéig degradált – közmondás szerint, akinél kalapács van, az szögnek nézi az egész világot. Nos, valami hasonlóképp van a fotósemberrel is. Csak épp itt: ha nálad a fényképezőgéped, akkor mindenhol témát keresel. Ami rendben is volna, mert hát azért fényképező a fényképező, hogy fényképezzünk vele. Szóval önmagában ezzel nincsen ezzel semmi gond.


Minősített tényállású esetnek csak akkortól kezdve minősül, miután már akkor is fotózol (fejben), ha történetesen nincs is nálad a gép. Ami nem rossz, sőt néha kifejezetten szórakoztató mulatság.
Feltétlen javára írandó, hogy abszolút környezetkímélő, számottevő hulladékképződéssel és energia fogyasztással ugyanis nem jár, ráadásul nem kell a lefotózottak részéről súlyos konfliktusokkal sem szembesülni.
Komoly hiányossága viszont, hogy egy üzembiztosan működő agyszkenner kifejlesztéséig, a képeket rajtunk kívül más nemigen láthatja.

Szóval jó játék ez, és egészen addig vicces is, amíg bele nem botlasz „A témába”. Ott hever előtted az istenadta, csak kattintani kellene, de mivel nincs mivel, csak biluxolsz  ki nagy bután a fejedből.

És amatőrként nem ritkán járunk így. Mi ugyanis mindenekelőtt elsősorban apák, anyák, tesók, fiak, vállalkozók, alkalmazottak stb. vagyunk és csak másodsorban fotósok. Vagy mondjuk szurkolók.
Nekem mindez a múlt héti női kosárlabda Magyar Kupa pécsi döntőjének kapcsán jutott eszembe, ahová jólelkű emberek szponzor jóvoltából kaptunk néhány jegyet.
Már elég régen nem voltam kosármeccsen, Anikó még konkrétan sosem, csarnok közel, jegy ingyen, úgyhogy lényegében minden mellette szólt.
A bronzcsata még elég felejtős volt (Szeged-Zete, egy oda) , de a döntő aztán annál izgalmasabb - árukapcsolásként hangorkán, zászlólobogtatás, rekedtre szurkolás.

Végül egy utolsó pillanatban eset kosárral Pécsé lett a kupa és megkezdődött az ünnepség.
A rituálénak megfelelően a háló levágva, pezsgő elő, szétlocsol, ugrál, örömkönny.
Egy darabig én is örvendeztem a lelátón, aztán ahogy egyre több fotós (Huby, Nati, Tóth Laci stb.) szivárgott be a parkettre, az eufóriát lassan az érzés kezdte felváltani, hogy nekem nem itt volna a helyem, hanem ott lenn a parketten, ahol lehet, hogy valaki épp most kattintja össze a Sajtófotó nagydíját...A fejemben egyből be is indult a virtuális a redőnyzár, és mellé a bosszankodás:

„- Mi a fenének nem hoztam magammal azt a nyavalyás gépet?!„

Amire, mindjárt okosan válaszoltam is magamnak, hogy:

„ – Azért nem, mert most szurkolni jöttél!”

Persze, nem hagytam magam:

„-De hát, mit veszítettem volna vele, sok helyet nem foglal. Nem?!”

A replika sem váratott magára:

„- Az igaz, de akkor meg a témákat nézem, nem pedig a meccsel foglalkozol, ráadásul, folyton figyelni kell, hogy meg ne lovasítsák.”

„- Igen, de….”

Szóval jól elvoltam magammal, miközben lent csak gyűltek a fotók, mi meg a még kitartó B-közép lelkes örömujjongása mellett lassan összeszedelőzködtünk és elindultunk haza…


Munkába menet, néha viszek magammal fényképezőgépet. Tegnap - azt hittem jogosan - nem jutott eszembe,  ugyanis egész hétre esőt mondott, és erre rímelt, hogy hallottam, ahogy éjszaka zuhogott. Reggel kilépve aztán valóban - döglöttszürke égbolt, és kövér tócsák fogadtak.

Alig kanyarodtam ki azonban az utcából, mintha csak valami gigantikus színpadi függöny volna, a Nap elől hirtelen eloszlott a tömött, szürke felhőpaplan, a megnyíló résen át, meg ömlöttek át a napsugarak tonnaszám. Az addig komótosan gomolygó párát fénypászmák szelték fel, a  vízcseppek meg ragyogásban törtek ki. Mindeközben az ég másik oldala még haragos-tintakéken borongott. Így együtt azért már elég fotógén volt a kulissza. Nekem viszont egy reggeli értekezleten volt sürgős jelenésem, így a visszafordulás szóba sem jöhetett. Helyette maradt a felszisszenés, minden alkalommal, amikor csak a visszapillantóba néztem.

Szal, így van ez velünk amatőrökkel. Jó fényeket mindenkinek, de a lényeg úgyis csak az, hogy HAJ-RÁ PÉÉÉCS!!!!! :) 

8 megjegyzés:

  1. Jó tudni, hogy írni is tudsz. :)
    Lépj ki, és csapj fel szakmabélinek. Megoldódnak a dilemmáid. :D

    VálaszTörlés
  2. A dolog lényege pedig éppen ez: akkor is képet kell látnod mindenben, ha nincs nálad gép. Ettől formálódik a belső vizualitás. Minden nem lehet ugyan lefényképezni, de meglátni mindent meglehet. Még az általad profinak véltek fejében is több az el nem készült kép, mint a lefotózott. És ez így is van rendjén. Bőven elég lenne, ha a népek zöme fotografikus szemmel nézne a világra. Sokkal többet venne észre belőle, mégha csak magának is :)

    VálaszTörlés
  3. Én is írhattam volna, ha ilyen jó beszélőkém lenne. :))
    A felszisszenés az, na az ami az én számat is gyakran elhagyja. Nem szabad gép nélkül elindulni. Abban a pillanatban ott áll a villamosmegállóban az ellenfényben a pipázó, füstölgő öregúr, esik rá a sötétkék felhő a várnegyedre, bámul 5 munkás egy dekoratív, sietősen menő hölgyet, stb, stb...sorolhatnám..
    Az én agyam is egyfolytában kattog, már mindenhol, utcán, színházban, tvnézés közben, szörnyű...vagy jó? :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik a blogod. én bírom ezt az anekdotázó stílt.
    A törtéenthez csak anynit, hogy én voltam pár meccsen, bár msot adöntő nekem sanos kimaradt. Mizo meccsre azért menj cska szurkolni. Valahogy tényleg úgy van: mindennek meg van ahelye, ideje. Az ember nem tud szétsazkadni. vagy szurkoló, vagy fotós. A kettő nem megy. de komolyan. Sose bánd. Lesz még sok-sok téma.
    Persze egyébként teljesen megértem a dilemmádat. De ne feledd, ha mindig mindenhova vinnád a géped, lemaradnál egy csomó dolgoról. A fotóapparat objektívje, még ha tele, akkor is csak szűklátókör, ha az élet egészét nézük. Néha lazítani is kell, csak úgy lenni. Ott lenni. A fejben fotózás, ahogy a fejben filmezés, fejben gondolkozás eltérít attól, hoyg megéld azt, ami ott és akkor van. Mindennek van helye. A fotózásnak és a szurkolásnak is.
    ja és igen. HAJ-RÁÁÁ PÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉCS!!!

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem ezzel mind így vagyunk, fotómasina nélkül is mindig exponálunk. Én is folyton így vagyok. Párom látja rajtam mikor exponálok fejben. :) Komolyan, látja a tekintetemen. Ez van.

    VálaszTörlés
  6. János: azt hiszem – az én önmenedzselési képességeimmel - ideális konkurencia lehetnék :) Egyébként nem olyan kényelmetlen ez az amatőrség. mert való igaz, hogy egy csomó helyre nem jutok el/be, de ha mégis, akkor nincs teljesítési kényszer, tkp. azt fotózok le, ami tetszik - igaz, nem is fizetnek érte :)

    Vajdus-Zsuzsi-Zsolt: megnyugtat az, amit írtok. Én ugyanis néha nagyon tudok bosszankodni egy-egy elmaradt pillanat miatt, de az alapján, amit írtok tényleg nincs okom rá..

    Feri: köszi, hogy benéztél! Igen, teljesen igazad van. A legjobb, amikor egy-egy végigfotózott előadás után (párom néptáncos – nemsokára lesz is erről egy post) jönnek oda hozzám, hogy milyen volt a műsor (na,nem mintha értenék hozzá) Én meg csak nézek magam elé tanácstalanul, mert tkp.fogalmam sincs. De hát nézted, nem?! Egen, objektíven keresztül. Akkor mutass pár képet! Kérésnek engedve, aztán ódzkodva odaadom a gépet, a várt nagytotálok helyet ugyanis árnyékok, csizmaszárak meg libbenő szoknyák fogadják őket. Szal így van ez :)

    VálaszTörlés
  7. Mindenképpen hajrá Pécs! :)
    Mindenhová mindig cipelem magammal a hátizsákot, mert az a tervem, hogy a következő mondat sosem fogja elhagyni a számat: "és basszus, pont most nincs nálam a gépem!". A lexebb ellenpéda erre mégis: szánt szándékkal (kényszerből) nem vittem magammal, mert nem volt nálam a kocsim, tudtam, hogy a fél városon keresztül kell majd gyalogolnom és még az edzőcuccom is a hátamon lógott (amúgyis nehezen fér be a fotószsákkal együtt a gyengéden méretezett öltözőszekrénybe), így azt mondtam, hogy nem lesz ellenfényben pipázó bácsi, vagy ha lesz is, nem vagyok hajlandó észrevenni. Egyetlen mondattal szeretném lezárni ezt a részt: mindez tavaly történt, mikor átvonult Pécs fölött az a szupercella, ami egy széles jégesőszőnyeggel cirkumveniálta az autók tetejét, a redőnyöket és mindent, ami törékeny volt és vízszintes. Még jó, hogy tudatosan készültem a géptelenségre és nem elfelejtettem magammal vinni.
    Kerekes Zsuzsinál a pont, minden tekintetben :) ellenben jeges-vargával: Ma tapasztaltam magamon, hogy a szexuálisan frusztrált idióta bírók szidalmazása mennyire jól befér két exponálás közé a pálya szélén állva :)
    Az MK fotókat meg ne bándd, bár neked nincsenek, de annyira nem nagy szám a dolog, Sajtófotóra semmiképpen, hiszen nem halt meg senki, és földrengés se volt. Ha akarsz párat láthatsz a FB-on, többnyire Nati posztolta őket, az enyéimet is, mert én másnap dolgoztam egész nap :)
    Üdv.!

    VálaszTörlés