2010. február 21., vasárnap

Sajtófotó 2010

Mostanában ritkán szoktam pályázni, a Sajtófotó legutóbbi kiírására azonban úgy döntöttem küldök be néhány fotót. 2008-ban nem pályáztam - nem igen volt mivel -, de tavalyra összeállt a disznóvágásról és az utánpótláskorú focistákról készült sorozatom, amelyekről azért halványan éreztem, hogy lehet némi keresnivalójuk.

A disznóöléses képeken sokat tipródtam. Több tucatnyi fotóból kellett kiválasztanom a beküldendő tizet a válogatás pedig nagyon nehezen ment. Hosszas tépelődés után végül úgy döntöttem, hogy a sok különálló képet egy kisebb - a disznóölés egyes stációit ábrázoló - történetté rendezem. Így fel kellett áldoznom néhány jobban sikerült fotót (ráaádásul a fekvők mellé egy állót is beillesztettem), de a képek belső kohéziója miatt így talán egységesebbé vált a sorozat. Végül ezeket küldtem be:


A "Tréning" fedőnevű, a Kozármisleny SE utánpótlás focistáinak edzésésről készült fotókkal már nehezebb dolgom volt. Itt már magát a képanyagot sem éreztem annyira erősnek, a kiválasztottakból pedig sehogy sem akart egységes sorozat kerekedni. Sorozat helyett ezért inkább ettől a képtől reméltem, hogy befuthat.


Valójában meglehetősen hamar elvérzett, míg a sorozat a harmadik körig jutott.

Még decemberben küldtem be a képeket, aztán elég sűrű januárom volt, ezért kicsit meg is feledkeztem a pályázatról és csak a negyedik kör után néztem rá, hogy áll a dolog. Először nem a saját képeimmel kezdtem, hanem eéőbb átskubiztam a teljes pályázati anyagot.
Nagyon sok kitűnő kép volt, köztük több tucatnyi olyan, aminek gondolkodás nélkül odaadtam volna a díjat, ezért meglepetéssel vegyes örömmel tapasztaltam, hogy a társadalomábrázolás, dokumentarista kategóriában a disznóöléses sorozat (Böllérde) a döntőbe, a legjobb 5 sorozat közé jutott.

Átnéztem a többi döntőst is és meglepődtem, amikor az egyedi sport kategóriában az alábbi képemre bukkantam:


Elsőre nem tudtam mire vélni, mert ez a kép elvileg a sorozatban szerepelt. Már azt hittem én töltöttem fel rosszul, de aztán a fotós haverok felvilágosítottak, hogy a zsűri - élve jogával - valószínüleg kiemelte a képet a sorozatból.

Úrrá lett rajtam a lelkesedés és közel egy hétig, a zárószavazás végéig tartott a reménykedés, hogy talán...

Végül nem jött össze. Egyik sem nyert. Nem csak én, - Szabó Mártit kivéve - egyik amatőr sem. Helyettük a jól ismert nevek taroltak. Hogy ez jelent-e valamit, nem tudom. Egy ilyen szavazás meglehetősen szubjektív, és azt is el kell ismernem a végső nyertesek jó fotókkal nyertek.

Csalódott leginkább amiatt voltam, hogy az itt elért 5. hely tkp. fillérre annyit ér, mint a hetvenharmadik.
Persze azért próbáltam a pozitív oldaláról közelíteni. Egy néhány éve még kompakttal kattogtató amatőr - ha csak virtuálisan is - képes megszorongatni a profikat. Ez nem rossz dolog. Talán jövőre...

3 megjegyzés:

  1. Pedig rajtam nem múlt, úgy drukkoltam! :)
    A böllérdéd egy nagyszerű sorozat. A Paneldo után a kedvencem, ami mindent elmond ;)
    És én a Tréninget is szerettem, sok remek kép volt közte, arról nem is beszélve, hogy teljesen új megközelítésből, szemszögökből mutattad meg a témát, amit külön értékeltem.
    Grat még egyszer, és nagyon örülök a blognyitásnak! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen, igyekszem majd ;)

    VálaszTörlés
  3. Nem féltelek, előbb-utóbb biztos, hogy össze fog jönni, ilyen színvonalú munkákat nem lehet túl sokáig kikerülni!
    Mondtam szóban is, szerintem az ötödik helyet azért mindenki jegyzi, aki "képben van" a sajtófotóban!

    VálaszTörlés