2010. február 23., kedd

Digitális mederkotrás

Akárhányszor új merevlemezt hegesztettem a gépembe, a hirtelen ölembe zuhant gigabájtoktól megrészegülve még elképzelni is alig tudtam, hogy valaha be fog telni.
(aztán persze csak betelik, és akkor aztán jöhet az újabb..ami most aztán télleg sose..:S )

Így jártam legutóbb is. Miután az új mentéseknek már pajszerrel is alig tudtam helyet szorítani, lépnem kellett. Az újabb beszerzésnek azonban ezúttal egy alapos adatszanálással akartam elejét venni.

Nagy buzgalommal el is kezdtem dilitelgetni a gépemen évek óta elfekvő fölösleges állományokat. Serényen küldtem a lomtárba az ilyen-olyan fájlokat, ezzel azonban csak lohasztóan kevés helyet sikerült kinyernem, ezért gondoltam egy merészet és az évek óta tárolgatott fotóimat vettem elő.

Közel öt évnyi, több tízezernyirre rúgó képmennyiséget kellett átgereblyéznem, ami gigászi feladatnak tűnt és jó időre stipistopiztam is vele a szabadidőm, ráadásul csak ott munkált bennem a fotós ember reflexe, amely csak nehéz szívvel törli a már elkészült képeit..

Aztán végül csak felülkerekedett bennem a ráció, elővettem kritikus vénám és harctéri sebész módjára kezdtem tizedelni a wincseszteren tornyosuló pixelhalmokat.

Ami vacak fotó, ment a levesbe. Meghagyni csak legjobban sikerülteket, meg legfeljebb néhány emlékképet hagytam meg. A szabad bájtok mindeközben örvendetes ütemben gyarapodtak. Kiváltképp, amikor a böhöm raw fájlokat produkáló 5D MkII-vel készült képekhez értem. Szinte minden képtörlés után éreztem, hogy fellélegzik a rendszer.

Egyébként ez a helyfelszabadítósdi egyúttal izgalmas öntrip is volt. Tanulságos volt látni, hogy milyen képeket és, hogyan fotóztam 5, 3 vagy két évvel ezelőtt, és ehhez képest milyenek készülnek most.
Aztán az áramvonalasítás melléktermékeként egy csomó olyan képbe is belebotlottam, amik mellett anno simán elléptem, most meg valamiért megtetszettek. Ezekből a képekből válogatok ide néhányat.

Ez a három kép Plitvicén készült még 2006 őszén. Amolyan impresszionista snapshotok.


Ez pedig egy évvel korábban, 2005-ben:


Folyt. köv.

4 megjegyzés:

  1. A hármas nagyon tetszik. Mondjuk nekem se ártana már szortírozni. De azért az nagy levegővétel, ahogy írtad is.

    VálaszTörlés
  2. A plitvicei képeid korábban is nagyon tetszettek, a photographon publikált hasonló impresszionisták főleg.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Az első hármas fantasztikusan jó,iszonyúan tetszik!
    A második képed is remek,szépen vezeti a szemet az út,és a fények,színek is remekek!
    Örülök,hogy ráakadtam blogodra!

    VálaszTörlés