2012. március 26., hétfő

Pécs máskép(p)

Akárhonnan is próbáltam nézni a dolgot, csak arra jutottam, hogy indokolatlanul kevés fotót készítettem eddig Pécsről. Mindez persze érthető volna, ha példának okáért Nyírbátorban laknék, és csak páratlan szökőévenként járnék erre átutazóba, de nem ez van, ehelyett ugyanis jó 30 éve itt egzisztálok.



Próbáltam mentséget keresni, végül önfelmentésül abban maradtam, hogy talán úgy lehetek ezzel, mint az a tüke párizsi, aki már annyiszor látta a Notre Dame-ot  meg az Eiffel-tornyot, hogy még véletlenül se jutna eszébe lefotózni, szemben nem a bennszülöttekkel, akik meg épp ezért mennek oda.


Pedig ha fúrótoronynak látszó kilátó nem is, fotóznivaló azért akad éppenséggel itt is. Ezt mondjuk nem ritkán mások képeiből kell megtudnom. Miközben ugyanis itt napi szinte járok-kelek, közben simán elmegyek egy rakat olyan dolog mellett, amiről képen látva aztán utólag állapíthatom meg, hogy bakker tényleg!


Épp ezért tavaly elhatároztam, hogy jobban körbenézek majd Pécsett a gépemmel. A kivitelezést illetően lényegében semmi konkrétumba nem maradtam magammal. Első nekifontolásra mindössze a képeslap kivitelű fotóra mondtam csak magamban határozott nemet.


Amikkel nekem egyébként semmi konkrét bajom nincsen. Kiefer, Kalmár, Körtvélyesi vagy mások egy-egy jól sikerült képe például kifejezetten üdítően hat, de én ezúttal inkább más felé próbáltam tájékozódni.
Leginkább épp miattuk, mert hát minek ragozzuk, amit már tovább érdemes és nem is biztos, hogy tudnék.


Ezzel együtt én sem akartam mást fotózni, mint amit a hivatalos vagy kevésbé hivatalos fotósok, de méginkább a turisták már eddig is szénné fotóznak, csak egy kicsit másképp. A nagyívű - bár részleteiben annál kevésbé kidolgozott - elméleti keret az volt, hogy pontosan lehessen tudni, hol készült az adott kép, azaz ismerős, és jól beazonosítható minden, de valamiért mégis szokatlan.


Persze az hasonló helyzetekben lenni szokott, egy dolog az elhatározás, egy másik a megvalósítás. Úgyhogy a fenti tetszetősnek tűnő ötlet kivitelezése aztán hol jobban, hol kevésbé sikerült. Akárhogy is, mindenesetre érdekesnek találtam a dolgot, úgyhogy ügyködök majd még a témán. 


Fentiek okán a mellékelt képek egyelőre csak amolyan demó, hogy kábé ilyesmi. Aztán a többi majd a következő hasonszőrű posztig kiderül. Addig is további képek ITT.


7 megjegyzés:

  1. De jó, inspiráló, főleg az 5-6-8. kép. Kösz, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés
  2. Nálam a 3-6-8 a három dobogós, de üdítően érdekes képek Pécsről.

    VálaszTörlés
  3. Ezek szerint belevágtál. :)
    Örülök ennek a sorozatnak nagyon, pécsi fotókat amúgy is szívesen nézek, Tőled meg pláne, amúgy is ritkán frissítesz, már jól ki vagyok jorubás fotókra éhezve, mire megérkeznek a képek. :)
    Nekem itt most az 1. 3. 7. 8. tetszik a legjobban, a honlapon pedig (na dolgoznod kell Neked is vele: 3, 7, 14, 18.)
    És miután nem minden helyszínt ismertem fel, arra jutottam újra mennem kell. :)
    Várom majd a többit is, ha készül.

    VálaszTörlés
  4. 1-2-3-5-7 ami nekem nagyon tetszik :) . Jó, hogy nem az általános képeket látni nálad. Múlt héten kezdtem el én is egy pécsi sorozat alapjait "lerakni".

    VálaszTörlés
  5. Ok, akkor most már biztos jön a folytatás, bár eddig még egy képem sincs hozzá, de majd belehúzok! :/

    Egyébként mindegyikőtöktől láttam már jócskán olyan képet, amire azt mondtam, hogy ez nekem, hogy nem?! Úgyhogy akad inspiráció ;)

    VálaszTörlés