2011. november 9., szerda

Infrazsengék

Lehet valami ebben az októberben, mert már tavaly is nehezen jött össze a hónapra való aktuális poszt, idén meg ugye egyáltalán nem is. Időhiány okán tucatnyi bejegyzést ígérni novemberre sem merek, de az alábbit mindenképp.


Az itt található képek tulajdonképpen az első kísérleti fotók, amolyan korai zsengék.
Az infraképek bizarr, földöntúli hangulata mindig is érdekelt, de készítésükre alkalmas gépem sokáig nem igazán volt. Egészen pontosan a Canon S1-m ­(még 2004-ből) elvileg tudott volna ilyet és ennek okán meg is rendeltem a hozzá való szűrőt, de aztán mire hosszú hónapok múlva nagy kínkeservesen ideért, addigra a gépet már eladtam.


 Az S1 utána jött a 20D, aztán meg a Zöddé, de azok alapkivitelben erre nem nagyon használhatók. Infra-blokkolót kiszerelgetni meg azért mégse.
Néhány hónapja aztán családtagnak számít az egyik korábbi posztban már emlegetett Canon G12, ekkora viszont már úgy elszoktam az infrafotók gondolatától, hogy tulajdonképpen nem is jutott eszembe, akár ilyesféle munkára is be lehetne fogni. Egyik magányos este aztán mégis.


Gyorsan elő is kaptam az egyik távirányítót, hogy azzal teszteljem le. Molyolás közben aztán azon morfondíroztam, hogy az elmúlt években azért csak haladt annyit technika, hogy már ezekben is van olyan hatékony blokkoló szűrő, mint régen a DSLR-ben…szóval nem nagyon bíztam a dologban, de aztán a legnagyobb örömömre az LCD-n megjelentek azok a lila pöttyök, amelyekre azért titokban számítottam.


Elős lelkesedésből Ebay-en gyorsan rá is cuppantam a szűrőkre, de aztán a választék alapján végül nem nagyon tudtam eldönteni, hogy akkor most tulajdonképpen melyiket is. Szerencsére a témában Gehring Jánosnál kevés szakavatottabb fotós van idehaza, ezért levélben egy kis segítséget kértem tőle, szűrőkről meg úgy általában az infrafotózásról. János nagyon készséges volt és az általa tanácsoltak alapján meg is rendeltem az adaptertubust, illetve az infraszűrőt. Pár hétre rá aztán megérkeztek.


Debütálásuk ennek ellenére váratott magára, de nemrég mikor az időjárás is úgy alakult, és nekem is akadt rá pár szabad órám, néhány fotó erejéig végre kipróbálhattam őket. Ezúttal a néhányat szó szerint kell érteni, mert egyelőre kábé ennyi készült, de csípem a dolgot, meg ötlet is akad még, úgyhogy infrafotók folyt köv.


16 megjegyzés:

  1. Nagyon jók az infra fotóid, mint megannyi vattacukor :)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ez a G12. 8mp-vel irtó jó, hány nanométeres a szűrőd? És az élességállítást hogyan csinálod? Nem látok semmi adatot az exifben erre, gyanítom kézi volt? Úgy egyáltalán érdekel, mi a módszered, csak az infrát lövöd, vagy csinálsz normálisat is későbbi csatornakavargatásra? És Gehring úr tanácsai publikusak e? :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves vagy.. :D
    A képek tetszetősek. Majd jövő májusban fogod a virágkorodat élni a témában sztem. :) Sok sikert.

    VálaszTörlés
  4. Vattacukor jó hasonlat. Télleg, még a színe is :)

    János a 720 nanométerest ajánlotta (Hoya R72). Az felvételi adatok beállítása kézzel történik. ISO 100 vagy 200-on 8-as rekesz mellé fényviszonyoktól függően 4-15 s-al között lehet kiexponálni. Számomra meglepő módon az élességállítás felszűrőzve elég jól működik (bár kontrasztérzékelős élességállítós rendszer miatt a gép elmozgatásával időnként be kell neki segíteni) Sőt, az expo helyességét az élőképen ellenőrizni lehet. Ami leginkább gondot okoz, azok a hot spotok (itt is majd mindegyik képen látszik), ami kiküszöbölésére én egyelőre nem tudom a megoldást, pedig jó lenne, ha volna ilyen, mert utómunkával szinte lehetetlen kiírtani őket.
    Egyelőre csak infraképes megoldást próbáltam, azaz fotó szűrővel, aztán utána csatornakeverés, de próbálkozom majd a normál fotó keveréssel is.

    A Wikipédián egyébként elég korrekt cikk van fenn a témáról:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Infrav%C3%B6r%C3%B6s_f%C3%A9nyk%C3%A9pez%C3%A9s

    János pedig ezt az oldalt ajánlotta:

    http://www.lifepixel.com/

    János: igen-igen, gondolatban már gyúrok rá ;)

    VálaszTörlés
  5. Klasszak az infráid, én is most katttantam rá a témára, egyelőre csak szoftvereseket készítettem.

    VálaszTörlés
  6. Jó ez a wikis cikk, mikor először érdekelni kezdett a dolog még csak angolul volt irodalma a neten s az is kevés...
    Amúgy van egy könyvem a témáról akit érdekel, még nem olvastam, de jónak tűnik. PDF, szóval értitek ;)
    Joruba, belinkeltelek a mai bejegyzésem végére :)

    VálaszTörlés
  7. Csaba: én pedig még a szoftverest nem pedig érdemes volna egyszer összevetni azonos helyről készült fotóval, hogy az emulálással mennyire lehet ezt a hatást utánozni

    Grimpix: tényleg, egy egész könyv? Khm, izé..esetleg nem-e lehetne-e..joruba@freemail.hu. Hm? ;)

    VálaszTörlés
  8. Gehring Jani nemcsak engem fertőzött meg? :) Jó rég, de én is elkezdtem, csak most nagyon nincs időm rá. Nagyon szeretem az infrát, csuda dolgokat lehet vele művelni, de van munka vele bőven. Az 1. és 5. tetszik a legjobban, az már olyan szürreális azokkal a színekkel, hogy na.
    (érdekes a Havi-hegyi nézőpontja mennyire hasonlít az enyémre ;) )

    VálaszTörlés
  9. Nem biztos, hogy visszajössz, azért itt írom, pont akkor jöttél a pécsiekhez, mikor már azt hittem, szerinted mind mehetne a levesbe. :) Úgyis folyamatosan őrlődök velük...

    VálaszTörlés
  10. Jajj, hát neeem, hát hogy is lehetne :)

    Nem tudsz véletlenül európai céget amelyik infrásítással foglalkozik? Én pár éve vettem egy Sony F828-at kimondottan erre a célra, szét is kaptam
    https://picasaweb.google.com/acsiki/SonyF828Unmount
    de aztán elbizonytalanodtam, inkább megkegyelmeztem neki, s azóta is szeretettel használom igás-fényképezőnek. Szóval jó lenne tudni, elég e a szűrőt kivenni a fényútból, vagy az mindenféle élesítés és fénymérési gubancokat okoz... Valami ötlet? Úgy pár száz dollár alatt, akár dedikált gépet is el tudok képzelni... meg aztán az UV+Vis+IR lenne az igazi királyság...

    VálaszTörlés
  11. A hot spot kérdésben azt találtam, hogy bizonyos lencsék bizonyos zoom-állásban produkálják a jelenséget. Visszatükröződik a fény a hátsó lencsetagról. Ellenszere nincs. Esetleg teszteld végig a zoomtartományodat többféle rekesszel. Régebben a Fuji 9600 nekem is csinálta, de volt olyan beállítás ahol szinte nem is jelentkezett.

    VálaszTörlés
  12. Zsuzsi: pedig nézem őket, a blogon meg az Arénán is...remélhetőleg lassan az írással is utolérem magam... :/

    A http://www.lifepixel.com oldalon a Tutorial menüpont alatt több géphez is van részletes szerelési útmutató, bár a 828-hoz épp nem láttam, de az ott leírtak talán nyújtanak valami támpontot.

    Hát egen, a hot pixellel aszem meg kell barátkoznom :( Esetleg annyit tehetek, hogy a komponáláskor próbálom ezt belekalkulálni.

    VálaszTörlés
  13. Kaptál mailt tőlem pár napja? Mamutosat. Holnap látogass meg, megéri :D

    VálaszTörlés
  14. Igen-igen megkaptam (írtam is vissza) nagy-nagy köszi ezúton is! ;)

    VálaszTörlés
  15. Itt a tavasz, várjuk az infrákat :)

    VálaszTörlés
  16. Igen-igen, itt a szezonja. Gondolatilag már abszolút rajta vagyok..próbálom majd realizálni is :)

    VálaszTörlés