2011. május 11., szerda

Mosogató

Egy mosogató mindennapjait megörökítő, több hónapig tartó projektem végtermékét láthatjátok mellékelten.


Sokak számára gondolom már a témaválasztás is elég meghökkentő, nem ám még hónapokat pepecselni ilyesmivel. Meg hát mit lehet azon egyáltalán – gondolhatják sokan.


Van nekem egy elméletem arról, miszerint tulajdonképpen bármit le lehet fotózni érdekesen (esztétikusan?), mert ha mást nem is, egy közepes absztrakt fotót, lényegében szinte akármiből ki lehet hozni. Mindössze nézőpont, világítás, no meg nyilván kompozíció kérdése az egész.


Persze a dolgok egy jelentős része eleve nem nagyon érdemli meg a megvalósítás kitörpölésére fordítandó energiát, meg hát minek is tipródjunk, ha készen is kaphatunk témát. Rátalálni meg egész különböző helyeken rátalálhatunk – igen, akár egy mosogatóban is. Legalábbis én ezzel próbálkoztam.


A fotózást megelőzően mindenféle végrehajtás hogyanjára vonatkozó premisszát állítottam fel magamnak, de ezek egy részét később aztán (praktikussági megfontolásokból) elég rugalmasan kezeltem.
Ez alól szigorú kivételt képezett, hogy edényeket, fakanalakat és más hasonló mosogatóban heverő tereptárgyakat nem mozgatok, emelgetek, rendezgetek.  Ehelyett - arra érdemes konstelláció esetén - minden úgy került lencsevégre, ahogy in situ találódott.


Ennek aztán akadt néhány feleségemet borzoló vadnyúlványa is. Gondolok többek mellett azokra a pillanatokra, amikor is a mosogató tartalma valahogy estére állt össze vállalható kompozícióvá. Ekkor egy fotó kedvéért a másnapig kellett várni az elpucerálásukkal, amit az egyébiránt dicséretes módon rendhez szokott párom, nehezen fogadott be. Ilyenkor valahányszor csak a konyhába lépett, magán érezte a kis szennyes corpus delicitik (vélelmezett hanyagságunk miatti) mosogatóból vádlón kimorcító tekintetét.


Egy mosogató már csak azért is érdekes hely, mert valószínűleg kevés olyan pontja van a lakásnak, amely egy család életének ennyire hű lenyomata volna. A mit, mikor, hogyan, mivel és kivel kérdések közül a mosogatóban fekvő tárgyak (és rájuk rakodott maradékok) alapján többre is beszédest választ kaphatunk.


Éppen a hasonló következtések levonásának eshetősége miatt ezúton jelzem, hogy vagyonvédelmi megfontolásokból, kaviáros tányér, értékes porcelán, és arany étkészlet a képeken nem szerepel, és bármiféle feltételezést, miszerint tulajdonunkba ilyesféle tárgyak volnának (nincsen fatálunk sem, úgyhogy a fatál is tévedés), kategorikusan cáfolok.


ui.: készletből hiányzó, 1896-os évjáratú, aranyszélű, kínai mintás meisseni teáscsészét vásárolnék. Ugyanitt szarvasgomba felvásárlás napi áron! Név és cím a szerkesztőségben.

12 megjegyzés:

  1. Van minta nélküli Zsolnaym. Köll?

    VálaszTörlés
  2. Remek kis sorozta lett!
    Akár hiszed, akár nem egy hasonló ötlet az én fejemben is megfordult, és időnként jól meg is néztem a mosogatóban összeállt kompozíciót, de mégsem léptem a tettek mezejére. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezekkel a lágy tónusokkal valóban esztétikus lett a sorozat.

    VálaszTörlés
  4. a párom őszintén együtt érez a pároddal. :)
    olyan mosolygós csészénk nekünk is van! vagy hasonló. :)

    VálaszTörlés
  5. Feri: ok, jöhet. Kaviártartónak megteszi..

    Viking: Tényleg? Ugye, hogy időnként fotógén tud lenni? :)

    Tamás: köszi, hát egen, nagy mázli, hogy a mosogatónk az északra néző tetőablak alá került

    Péter: átadom majd, biztos jól esik majd neki a szolidaritás :D

    VálaszTörlés
  6. Elméleteddel egyetértek, s a képek tetszenek, egyáltalán nem találom hökkentőnek, ismervén a fotósok megszállottságát és az időnkénti "kinek van kedve kimenni, találjunk inkább itthon valami fotóznivalót" érzést. Az első és a mosolygós pohár a kedvenc. Amúgy meg szolidaritás tőlem is a "női szakasznak". :)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem jól szórakoztál! S a végeredmény is jó lett!

    VálaszTörlés
  8. Egy szokatlan dologból csináltál remekművet (ismét). Ez kreativitás! :) Gratula.

    VálaszTörlés
  9. Az a kis vigyorgó csésze rendkívöl helyes lett!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Köszi, örülök ha így látjátok :D

    VálaszTörlés
  11. "Kisvillák és kiskanalak, kislábasok, kispoharak, kések, kések, hatalmas kések, szuperbicskáááááák..." :) Meg is hallgattam nyomban a Konyhagyeplőt. Ezt ni: http://www.youtube.com/watch?v=uTIF03RkOLg
    Jó kis nosztalgiautazás - köszi.

    VálaszTörlés