2011. március 31., csütörtök

G-pont! – pont G?

Remélem nem okozok nagy csalódást azzal, ha elmondom, hogy a címbeli első témáról – egyesek várakozásaival ellentétben – ezúttal nem lesz szó. A témára véletlenül ideguglizókat azért szívesen látom :)
A másodikról inkább, ami konkrétan egyik fotós barátom kérdésére utal. Ezzel adott hangot ugyanis értetlenkedésének, mikor megtudta, hogy kompakt fényképezőgép (Canon G12) beszerzésén gondolkodom.

De végülis tényleg! Amikor még kompakttal nyomultam, akkor full frames vázról, meg L-es objektívekparkról fantáziáltam. Most amikorra mindez megvan, akkor meg kompaktot akarok. Semmise nem jó, mi?


Back to black kompakt?

Pedig ezen a kompakton vásárláson azért sokat tépelődtem. A törpölés tárgya leginkább az volt, hogy vajon  ki fogom én ezt használni? Mert hát egy fényképezőgépem ugye már van, akko’ meg minek még egy? Pláne olyat, ami minőségben, hát ugye…

Az mondjuk komoly tétel volt a latban, hogy ez a bizonyos jelenlegi fényképezőgép, meg a hozzá tartozó kecerék súlya mostanára akkorára puffadt, hogy sokszor inkább...ehh, inkább nem viszek magammal gépet!
Ha mégis, akkor hosszas gondolkodás után csak azt pakolom be, amit nagyon muszáj (persze ahogy az lenni szokott, pont az hiányzik majd, amit otthon hagytam)

Másfelől ekkora felszereléssel sok mindent lehet csak épp észrevétlennek maradni nem, amivel a fotók egy része ugrott is. Ráadásul a gépet látva elég sokszor beindul a gyanakvás, hogy minek, kinek, miért fotózok én itt?! "Meg különben is ki adott erre itt magának engedélyt?!" (ismerős, ugye?)


Ilyen problémák egy kompakttal nincsenek. Mivel zsebben elfér, bármikor magammal vihetem. Teljesen hangtalan (a 20D-ről mondták anno, hogy háborús övezetben csak óvatosan vele, mert a géppuskaszerű kattogását könnyen igazival viszonozzák), ráadásul mivel manapság szinte mindenkinek van, egy kompaktot senki nem vesz komolyan.

Szóval beadni látszottam a saját derekam. Kérdésként csak a milyen maradt, de azt a Canon G sorozatának ismeretében rövid úton meg is válaszoltam magamnak.

Joruba úr pakkot kapott!

...amit azon melegében ki is bontottam és érdeklődő kíváncsisággal merültem el a kis masina tanulmányozásában. Ami napokat ezúttal nem igényelt, tekintve, hogy aki egy Canon-t ismer (nekem történetesen soha nem volt más), az lényegében ismeri mindegyiket. Bár a menüben barangolva azért akadtam néhány kuriózumra. Így találtam rá pölö a kacsintással működő zárkioldóra vagy a beépített halszem opcióra. Az előbbi jópofa dolog, de aszem nem sűrűn használom majd, viszont a halszemmel vicces portré fotókat készíthetünk – legalábbis mi jókat derültünk a bőrlabda méretű fejeken.


Egyebekben a gép megítélését a praktikumra gondoltam bízni, ezért a szóban forgó készség az elmúlt hetekben sokszor velem tartott. Mivel lényegesen többször, mint ahányszor az 5D-vel nekiindultam volna, elmondható, hogy a vásárlás egyik fő célja lényegében teljesítve. Pipa itt, expó ott!

Az első tapasztalatok alapján meglepően jól sikerült kis szerkezet, bár hat éves DSLR használat után, azért kétségtelen furcsa. Bármennyire okos is gépről van ugyanis szó, egy kompaktnál azért jóval több a kompromisszum, amit tükrös után azért szokni kell. 
Azért én kitartóan próbálkozom, ennek bizonyítékául első zsengéim a következő bejegyzésben.

13 megjegyzés:

  1. Géphez jutottam, folytatom itt :)
    Örülök, hogy abba a táborba léptél, akik érzik a komoly DSLR-ek időnkénti hátrányait, amikről Te is beszélsz (súly, inkognitó), stb.)
    Gárdi Balázs nem akárki, ha a szuper 1D mellett nem szégyell kis kamerát használni, annak komoly oka van. Egyszerűen semmibe vesznek vele, és ez nagyon jó érzés. Amire rá sem emelném a böhömöt, az ezekkel a kicsikkel egy pillanatig sem kérdés.
    Mindig velem lehet, nincs elveszett kép, mert nemcsak a nagyok technikai csodájában bízom, hanem magamban, inkább. Nem véletlenül nevezik a csúcskompaktokat hídkamerának. Azok, a lehetőségek között vezetnek át.
    Ha bárki ezért lenézne, az egy technikai sznob, és azt hiszi, hogy minden a gépen múlik. Ami viszont csak akkor igaz, ha az olyan kézben is van. 10 év alatt alaposan megismertem ezeknek a kameráknak a korlátait. Tudom, mit várhatok el tőlük, de e határokon belül mindenre képesek. Zotyó barátom szerint: jó kézben halálos fegyver. Bugyli, amit ha elfogadsz, kötelet lehet vele metszeni, ha rájössz a módjára.
    Szerdán este a Nimród Fotóklubban épp erről tartok előadást. Ha érzem valakiben, hogy nem egysíkúan lát, azonnal rábeszélem egy ilyen kamera beszerzésére.
    Kíváncsian várom a képeket :)

    VálaszTörlés
  2. Szívemből beszélsz. Én január végén adtam be a derekam és vettem egy olcsó kompaktot. Az olcsóság győzött meg (19eFt), hogy nekem ennyi pénzért kell egy ultrakompakt, ami mindig velem lehet. Azóta egyébként fotózni menni nem nagyon volt lehetőségem, de mivel ez a kis gép mindig nálam van, születtek fotók (más lapra tartozik ezen fotók helye az egyetemes fotóművészetben :))). én sem bántam meg. sok jó fotót kívánok! kíváncsian várom az ezzel készült fotóid!

    VálaszTörlés
  3. János: igen, teljesen egyetértünk. Ami a legérdekesebb tapasztalás, hogy pont a gép korlátai miatt itt sokkal jobban észnél kell lenni. Itt minden lassabban működik, ezért jobban tudni kell, hogy mikor és mit akarok. Ha kibontakozóban van egy jelenet, akkor a tükörreflexessel belefért, hogy az autófókuszra meg a sorozatfelvételre hagyatkozzam. Itt nem, mert a lassabb működés miatt rendszerint csak egy fotóra van lehetőség. De említhetném kevésbé finoman állítható zoomot, vagy azt, hogy a szűkebb dinamika-terjedelem miatt kevesebb az utólagos korrekció lehetősége, ezért pontosabb expóra van szükség. Mindezek az elején picit bosszantottak, de mostanra inkább izgalmasnak találom. A gép efféle (és szigorúan relatív) gyengeségeit ugyanis gondolkodással kell ellensúlyozni. Ilyenkor kellett rájönnöm, hogy a DSLR bizony elkényelmesített.
    A FotóArénán hét éve az szerepel a profilom magamról információi között, hogy „A fotózást tanulom, tanulom, tanulom...” Aszem még jó darabig nem kell ezt javítanom ;)

    Péter: „más lapra tartozik ezen fotók helye az egyetemes fotóművészetben :)”

    :)

    Egyébként jó hogy ezt írod, mert ez a másik, amit akartam írni. Amióta megvan, sokkal több családi meg csak amolyan egyszerű, dokumentációs célú fotó készül. Korábban ilyet szinte egyáltalán nem készítettem. Ha elmentem mondjuk nyaralni, képes voltam úgy visszajönni, hogy egy harmadik személy a képeim alapján gyakorlatilag semmit nem vágott abból, hogy hol jártam. Persze volt ilyen-olyan részlet, absztrakt, sziluett meg ellenfény, de például a templom előtt állós emlékkép egy sem.

    Kompaktnál nincs zárkopás, több tízmegás fájl, meg önmagammal szembeni elvárás. Amatőr örömfotózás van, amihez jó volt visszatalálni…

    VálaszTörlés
  4. „más lapra tartozik ezen fotók helye az egyetemes fotóművészetben :)”

    Ezzel kezdem, mert kicsit piszkálja a csőröm :) A kép nem a technikán múlik, hanem az ember és a gép együttesén. Ilyen alapon hol a helye a polaroidnak, és a lomográfiának? A jó szem, és a korlátokat ismerő tapasztalat még a mobiltelefonból is képet csal ki.
    Ugyanakkor nem szabad egy tucat kategóriás kompaktot egy bridge kamerával egy kalap alá venni. Ezeket pont arra tervezik, hogy az igényes fotósoknak legyen egy olyan gépük, ami akkor is helyettesíteni tudja a komoly felszerkót, amikor az nincs épp nála, vagy ha olyan a téma, hogy csak az felel meg. Innen az elnevezés is. Igaz, nem készít akkora képet, meg nem lehet hozzá millió optikát használni, az adott zoom eleve határol. A 28-140 mm azonban nagyon sok mindenre elég. A rövidebb optikai felépítés miatt jóval nagyobb a mélységélesség. Nagylátóban teljesen nyitott rekesznél elejétől végig, ha jó helyre van belőve az élesség. Ezek a gépek dolgoznak Raw-ra is, és Zsolt, bizony megvan a dinamikai tartomány is, ha a saját konverterben (DPP) dolgozol ki. Nemcsak a G sorozaton fejlesztettek nagyot, hanem a DPP-n is. Ami preferenciát nem tudsz beállítani a gépen (mert túl bonyolítaná a menüt), azt itt megteheted. Például a fekete-fehér konvertálást nagyon is célszerű innen indítani. Ugyanakkor külön kezeli az árnyékokat és a csúcsfényeket, de kiigazítja a hordó torzítást és el lehet vele tüntetni a vignyettálást is. A kép egészét kiértékelve, automatikusan hozzá rendeli a megfelelőnek ítélt zajszűrést, de ezt felül lehet bírálni. A RAW élességét kétféle módon lehet szabályozni. Szóval tessék csak komolyan venni ezt a kis gépet. Elég legyen az, hogy amíg nem lett meg a 7D, ha nagylátó kellett, inkább a G12-t használtam a 350D mellett, de ha nagy cuccal megyek, akkor is nálam van, mert vannak olyan helyzetek, amikor eleve azt veszem elő. Igaz, lassabb a felvételezésnél, de gyorsabban felvételi helyzetbe hozható a szétszerelt DSLR-nél. A képminőséget pedig szigorúan hozza. Két példa erre (az album első és utolsó képe):

    http://www.facebook.com/photo.php?pid=926728&l=a7b862de15&id=100000172967454

    Célszerű beszerezni hozzá a filter adaptert. Napellenzőt, szűrőket (polárt!) és előtétlencsét lehet így vele használni. Tovább szélesedik a használhatósági kör.

    Azokat a korlátokat, amikről beszélsz, rendszeres használat során meg lehet szokni, és szinte már észre sem fogod venni. Olyan, mint amikor a kocsiból átülsz a bringára. Mi már összebarátkoztunk (igaz, 10 éve van valamilyen G-m, és abból az első négy évben nem is volt DSLR-em, csak filmesem), Te is hamar össze fogsz. Kívánom, hogy így legyen!

    Hm, akkor léptél az Arénába, amire én már kihúztam onnan, mert tele lett a hőcipőm. Most kicsit talán sajnálom, nem lett volna rossz, ha előbb ismerjük egymást. Örömmel venném, ha egyszer egymás szemébe nézhetnénk...

    VálaszTörlés
  5. Szia Joruba,

    Én Jánosnál láttam a kis gépet. Először komolyan rácsodálkoztam, hogy ... mi a bánatot akar vele? Aztán láttam. Sürgősen beszereztem egyet! :) Az 5D MII mellé... Pontosan azok miatt, amikről írtál. Kicsi, mindig ott van velem, nem vesznek vele komolyan, lehet vele dolgozni olyan helyzetben is, ahol kimondottan előny, ha nem emelsz fel ágyúcsövet. Zsebben elfér lovaglás alatt, rendezvényen, bárhol, bármikor nálam lehet (na jó, a nudista strandon nem, de oda nem járok... :) ) A képminősége nem hozza a "nagyvas" minőségét persze (saját vélemény! János le fog torkollni ezért a megjegyzésért.), de annyira jó, hogy nem lehet ellene semmi kifogás. Nem fogsz benne csalódni. Jó társ, megszerettem.

    VálaszTörlés
  6. „más lapra tartozik ezen fotók helye az egyetemes fotóművészetben :)”

    ezt a saját fotóimra értettem és nem arra, hogy a kompaktokkal nem lehetne jó fotót készíteni. :)

    VálaszTörlés
  7. Én is erősen gondolkodom rajta...
    Használd egészséggel, sikerrel!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Péter! Így már értem, bár egyáltalán nem volt hiába a felvetésed, legalább kigyütt belőlem néhány gondolat :)

    Kedves Shadow! nem gondolkodni, cselekedni, ha a büdzsé engedi :)

    Nem torkollak le Feri!
    Nem is várható el, hogy egy full frames "nagyvas" minőségét hozza, de annyival nem rosszabb, mint amennyivel kényelmesebb, olcsóbb és sok esetben hasznosabb. A 350D-t viszont kenterbe vágja, és ez is természetes, több pixel, korszerűbb processzor, stb.

    VálaszTörlés
  9. Üdv a klubban. :)
    Jó ideje tervezek egy "Jó a Coolpix a háznál" blogbejegyzést. :)
    Szerintem nagyon klassz egy jó kis kompakt a nagy mellé, az általatok is elmondott okok miatt..és mondjuk - valóban - kis "ébrentartás" végett sem rossz, mert azért egész másképp használja az ember mint a tükörreflexest...kiváncsian vároma képeket...bár van egy sanda gyanúm, utána kevésbé lesz kedvem a sajátjaimat mutogatni. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi János a jótanácsokat! Igyekszem megfogadni őket! Igen, sajnálom én is, hogy az Arénán elkerültük egymást.
    Arénásokkal beszélgetve (morcos-ékkal, Zsolt, Lengyel Vili stb.) egyébként sokszor szóba kerültél.
    Azért is különösen örültem volna, mert én a fotózást anno lényegében az Arénán kezdtem - meglehetősen bizonytalan léptekkel - és tudom, hogy hozzád bátran fordulhattak a hozzám hasonló zöldfülűek. Ha ott nem is találkoztunk, én azért a weboldaladon, Fotómozaikban azért rendszeresen követtem a képeidet, de a blogoknak köszönhetően szerencsére már beszélgethetünk is. Remélem adódik rá alkalom, hogy a jövőben valamikor személyesen is sor kerüljön erre..

    Ferenc: köszi!
    Egyébként ahogy néztem, ugyanaz a szakmánk ;)

    Judit: itt a legtöbb érv elhangzott, mindenki csak ajánlani tudja.. ;)

    Zsuzsi: azért én csak megnézném a Te képeidet is ;)

    VálaszTörlés
  11. Szia Zsolt,

    Tudtam, korábban (még az Arénás időszakban) beszéltünk már erről... :)

    Üdv

    F

    VálaszTörlés
  12. Szép fényeket kívánok hozzá!
    (én + má' majdnem szégyelltem, hogy van egy kis kompaktom is, a filmesek mellett... ;)

    VálaszTörlés
  13. Köszi! Pedig látod. Én is csodálkoztam, hogy milyen sokan használják a tükörreflexes vázuk mellett. Biztos nem véletlenül ;)

    VálaszTörlés